Dereniówka. 3 sprawdzone przepisy na nalewkę - Wydawnictwo GAJ

Dereniówka. 3 sprawdzone przepisy na nalewkę

Owoce derenia

Dereniówka to nalewka przygotowywana z owoców derenia. Roślina tu w Polsce uprawiana jest przede wszystkim jako roślina ozdobna. Wiosną ma piękne kwiaty, jesienią urody dodają mu owoce, które nadają się także do spożycia i na przetwory.

Owoce derenia zawierają dużo kwasów organicznych i węglowodanów, a także witaminy C i witaminę P. Z soli mineralnych na uwagę zasługuje duża zawartość żelaza. jeżeli interesują Państwa jego właściwości odżywcze, polecamy tekst: Dereń. Właściwości odżywcze i wykorzystanie

Poniżej prezentujemy natomiast 3 przepisy na nalewkę z derenia. Idealny czas do ich przyrządzania to jesień. Znajdziecie je także w wydanym przez nas Atlasie Nalewek.

Dereniówka (zapiekanka)

Składniki: Owoce derenia i cukier (w proporcji wagowej 2:1), ciasto chlebowe

Czas przygotowania: 2 dni

Sposób przygotowania: Do kamiennego garnka nasypać derenie, przesypując cukrem w ilości wynoszącej połowę wagi owocu. Zalać spirytusem lub mocną wódką. Garnek nakryć dobrze dostosowaną pokrywką, okleić ciastem chlebowym, aby para nie uchodziła i wstawić na dziesięć godzin w gorący piec po chlebie. Nazajutrz, gdy garnek ostygnie, zlać nalewkę, a owoc wycisnąć. Można używać zaraz.

Źródło: „Praktyczna kuchnia domowa” Danuta Wyrybkowska

Dereniówka

Składniki: Owoce derenia, spirytus, cukier

Czas przygotowania: Ok. 2 miesiące

Sposób przygotowania: Gąsiorek lub butelkę napełnić bardzo dojrzałym dereniem, zalać spirytusem tak, aby objął owoc, zakorkować starannie i trzymać miesiąc na słońcu lub w cieple. Potem spirytus zlać i przechować. Zrobić syrop, biorąc dwie szklanki wody na 1 kg cukru, syropem tym zalać dereń pozostały w gąsiorku, zakorkować i trzymać znów miesiąc w cieple. Po upływie tego czasu scedzić słodki płyn i połączyć z poprzednio odlanym. Robić to na zimno, bez żadnego gotowania, które tylko pozbawia nalewkę aromatu.

Źródło: „Praktyczna kuchnia domowa” Danuta Wyrybkowska

Dereniówka z miodem

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców derenia, 1 l spirytusu, 100 g jasnego płynnego miodu

Czas przygotowania: Ok. 7 miesięcy

Sposób przygotowania: Owoce starannie przemyć, nakłuć i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 6 miesięcy. Nalewkę zlać i przefiltrować. Następnie dodać do niej miód, wymieszać i pozostawić w tym samym miejscu na miesiąc.

Autorzy przepisu: Maria i Jerzy Arseniuk (przepis pierwotnie udostępniony w czasopiśmie Eko Arka)

Atlas nalewek
Atlas nalewek

Książki z przepisami na nalewki

Serdecznie polecamy książki z przepisami na nalewki:

Scroll to Top
Polityka Prywatności
(c) 1993-2022 Wydawnictwo Gaj   |   wykonanie: BioBRND.pl