Blog

Konserwy na wigilię

Konserwy na wigilię – ten temat możemy rozpatrywać na dwa sposoby. Pierwszy to samodzielne przygotowanie konserw i sprezentowanie ich bliskim. Drugi to zakonserwowanie i dalsze przechowywanie w puszce lub słoiku tej żywności, której nie udało nam się zjeść podczas świąt. Czyli zero waste w praktyce.

W obu przypadkach z pomocą przyjdą nam porady i przepisy opracowane przez Krzysztofa Leśniewskiego w książce ,,Wyrób Konserw w słoikach i puszkach”. Jego zdaniem konserwy (zarówno w puszkach jak i słokach) to także świetny pomysł dla restauratorów na poszerzenie grudniowego menu o świąteczne opcje  (więcej na ten temat w artykule w Poradniku restauratora),

Jakie potrawy wigilijne możemy zakonserwować?

  • Barszcz czerwony
  • Uszka, pierogi
  • Kluski z makiem
  • Śledź w śmietanie
  • Sledź w oleju
  • Karp w galarecie
  • Ryba po grecku
  • Zupa owocowa
  • Zupa rybna
  • Sernik, makowiec, szary placek, babka, chleb
  • Ryba w occie
  • Żeberka BBQ
  • Szynka w galarecie
  • Kiełbaski w sosie
  • Żurek
  • Kurczaka pieczonego
Wyrób konserw w słoikach i puszkach

Wyrób konserw w słoikach i puszkach

Wyrób konserw w słoikach i puszkach to obszerny poradnik, w którym znajdziecie 160 przepisów. Krzysztof Leśniewski zebrał, przetestował i opracował receptury wykorzystywane m.in. w epoce PRL-u, podczas wojen światowych (a nawet w XIX wieku).

To wyjątkowa publikacja. Na polskim rynku brakuje publikacji o tej tematyce. Sprawdź w naszym sklepie: Wyrób konserw w słoikach i puszkach