Konserwy na wigilię – ten temat możemy rozpatrywać na dwa sposoby. Pierwszy to samodzielne przygotowanie konserw i sprezentowanie ich bliskim. Drugi to zakonserwowanie i dalsze przechowywanie w puszce lub słoiku tej żywności, której nie udało nam się zjeść podczas świąt. Czyli zero waste w praktyce.
W obu przypadkach z pomocą przyjdą nam porady i przepisy opracowane przez Krzysztofa Leśniewskiego w książce ,,Wyrób Konserw w słoikach i puszkach”. Jego zdaniem konserwy (zarówno w puszkach jak i słokach) to także świetny pomysł dla restauratorów na poszerzenie grudniowego menu o świąteczne opcje (więcej na ten temat w artykule w Poradniku restauratora),
Jakie potrawy wigilijne możemy zakonserwować?
- Barszcz czerwony
- Uszka, pierogi
- Kluski z makiem
- Śledź w śmietanie
- Sledź w oleju
- Karp w galarecie
- Ryba po grecku
- Zupa owocowa
- Zupa rybna
- Sernik, makowiec, szary placek, babka, chleb
- Ryba w occie
- Żeberka BBQ
- Szynka w galarecie
- Kiełbaski w sosie
- Żurek
- Kurczaka pieczonego
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to obszerny poradnik, w którym znajdziecie 160 przepisów. Krzysztof Leśniewski zebrał, przetestował i opracował receptury wykorzystywane m.in. w epoce PRL-u, podczas wojen światowych (a nawet w XIX wieku).
To wyjątkowa publikacja. Na polskim rynku brakuje publikacji o tej tematyce. Sprawdź w naszym sklepie: Wyrób konserw w słoikach i puszkach