Blog

Mielonka z kaczki (konserwa) – przepis

Mielonka z kaczki – przepis na tę potrawę zaczerpnęliśmy z najnowszej książki Krzysztofa Leśniewskiego, pt. “Wyrób konserw w słoikach i puszkach, cz.2. Dziczyzna i 170 nowych przepisów”. Smacznego!

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi bez skóry i tłuszczu
  • 300 g podudzia, pałki
  • 200 g skór z podudzia i uda bez tłuszczu
  • 18 g soli lub peklosoli
  • 6 g pieprzu
  • 2–3 g majeranku
  • 5 g czosnku mielonego
  • 4 g cebuli gres
  • 40 g żelatyny

Sposób przygotowania:

Pierś mielimy na sitku 8 mm.

Z podudzia wyjmujemy kość i mielimy na sitku 4 mm. Wkładamy do miski. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy do osiągnięcia kleistości. Napełniamy słoiki lub puszki.

Zamykamy i poddajemy obróbce termicznej (patrz tabelka poniżej).

Mielonka z kaczki (konserwa) - obróbka techniczna

Mielonka z kaczki (konserwa) – obróbka techniczna

Ksiażka Wyrób konserw w słoikach i puszkach, cz2. Dziczyzna i 170 nowych przepisów.

Więcej o książce na temat wyrobu konserw

Przepis pochodzi z książki “Wyrób konserw w słoikach i puszkach, cz.2. Dziczyzna i 170 nowych przepisów” Krzysztofa Leśniewskiego. Tym razem autor bardzo dużo miejsca poświęcił dziczyźnie, ale nie brakuje także innych kulinarnych tematów. W książce znajdziesz przepisy m.in. na: gęsie pipki, gulasz z żołądków indyczych, mielonkę  z kaczki, rosół z perliczki, golonkę pieczoną z dzika, konserwę z dziczyzny w galarecie, jagnięcinę pieczoną, skumbrię w tomacie, sushi, sernik brownie. Za każdym razem możesz wybrać, czy konserwujesz w puszcze czy słoiku (w książce znajdziesz także informacje o zaletach jednej i drugiej metody). W specjalnej tabelce znajdziesz też precyzyjne informacje dotyczące obróbki termicznej.

Sprawdź w naszym sklepie: Wyrób konserw w słoikach i puszkach, cz.2

Dlaczego warto konserwować żywność w domu?

Jeżeli przetwarzamy produkt samodzielnie, możemy kupować żywność sezonowo wtedy, gdy ceny są najkorzystniejsze. Podobnie w przypadku różnego rodzaju promocji, np. na mięsa. Gdy działamy samodzielnie, kontrolujemy jakość składników, a także stosowane dodatki. Poza tym własne konserwy sprawiają, że jesteśmy bezpieczni i niezależni na wypadek nieprzewidzianych wydarzeń. Większe ilości konserw możemy przechowywać w spiżarni czy piwnicy. Konserwy możemy zabrać na wycieczkę, wakacyjny wyjazd. Często takie przetwory zabierają ze sobą kierowcy. To także podstawowy ekwipunek preppersa – przekonuje Krzysztof Leśniewski w wywiadzie dla Biokuriera.  Trudno się z nim nie zgodzić. Polecamy cały tekst: Domowe konserwy. Dlaczego warto?