Niegdyś dodawano przyprawy do gorszego gatunku chlebów półbiałych i razowych, aby poprawić ich smak. W czasach gdy o chleb było trudno, przyprawami poprawiano też smak nadpsutych już bochenków. Stosowanie dodatkowych składników wnosiło odrobinę świeżości i urozmaicenia do jednorodnych, codziennych posiłków. Dziś rola przypraw ogranicza się przede wszystkim do uatrakcyjniania smaku i zapachu bochenków.
Zdecydowanie najpopularniejszymi przyprawami chlebowymi są mak i kminek. Domowi piekarze często sięgają także po czarnuszkę, kozieradkę i sezam. Za przyprawy chlebowe uważa się także części roślinne, dodawane do ciasta w stanie świeżym, jako wyciągi, albo w stanie wysuszonym.
Rodzynki do chleba?
We Włoszech bardzo popularny jest zwyczaj dosypywania do ciasta na chleb kukurydziany lub cebulowy, rodzynek. Zapobiegają one szybkiemu wyschnięciu pieczywa. Z kolei na Węgrzech, piekarze dodają do chleba dwa lub trzy grona winogron – zagotowują je z otrębami i całość wykorzystują do fermentacji ciasta.
Tymianek i rozmaryn w chlebie…
We francuskiej Prowansji bardzo ciekawie wykorzystuje się obfitość tymianu i rozmarynu. Wysuszone rośliny wrzucano do pieców piekarskich, dzięki czemu chleb uzyskiwał bardzo przyjemny zapach.
A może chleb na dębowym liściu?
Z kolei na południu Polski pieczono niegdyś chleby na liściach dębu, aby bochenek nie pobrudził się od popiołu. Ludowe wierzenia głoszą zaś, że na wszystkich, którzy zjedzą taki chleb spłynie siła dębu…
Szukasz zdrowych przepisów?
W książce Ułóż sobie zdrowie znajdziesz 270 zbilansowanych receptur na zdrowe potrawy. Dzięki temu, że każda potrawa zawiera odpowiednią ilość substancji odżywczych możesz bez problemu zbudować jadłospis na 1600, 2000 albo 2400 kcal. Jak z klocków!
Sprawdź Ułóż sobie zdrowie

Mielonka z kaczki (konserwa) – przepis
Mielonka z kaczki – przepis na tę potrawę zaczerpnęliśmy z najnowszej książki Krzysztofa Leśniewskiego, pt. “Wyrób konserw w słoikach i puszkach, cz.2. Dziczyzna i 170

Druga część Wyrobu konserw w słoikach i puszkach. Rozpoczynamy przedsprzedaż
Dziczyzna i 170 nowych przepisów – 15 stycznia 2023 roku odbierzemy z drukarni drugą część napisanej przez Krzysztofa Leśniewskiego serii “Wyrób konserw w słoikach i

Pies Bezik powraca. Mamy kolejną część serii
„Bezik – wielki pies. Boję się tego psa!” to druga z serii książek rodzinki, z adoptowanym ze schroniska psem. Tym razem Bezik odegra ważną rolę

Dereniówka. 3 sprawdzone przepisy na nalewkę
Dereniówka to nalewka przygotowywana z owoców derenia. Roślina tu w Polsce uprawiana jest przede wszystkim jako roślina ozdobna. Wiosną ma piękne kwiaty, jesienią urody dodają