Blog

Najpopularniejsze dodatki i przyprawy do chleba

Niegdyś dodawano przyprawy do gorszego gatunku chlebów półbiałych i razowych, aby poprawić ich smak. W czasach gdy o chleb było trudno, przyprawami poprawiano też smak nadpsutych już bochenków. Stosowanie dodatkowych składników wnosiło odrobinę świeżości i urozmaicenia do jednorodnych, codziennych posiłków. Dziś rola przypraw ogranicza się przede wszystkim do uatrakcyjniania smaku i zapachu bochenków.

Zdecydowanie najpopularniejszymi przyprawami chlebowymi są mak i kminek. Domowi piekarze często sięgają także po czarnuszkę, kozieradkę i  sezam. Za przyprawy chlebowe uważa się także części roślinne, dodawane do ciasta w stanie świeżym, jako wyciągi, albo w stanie wysuszonym.

Rodzynki do chleba?

We Włoszech bardzo popularny jest zwyczaj dosypywania do ciasta na chleb kukurydziany lub cebulowy, rodzynek. Zapobiegają one szybkiemu wyschnięciu pieczywa. Z kolei na Węgrzech, piekarze dodają do chleba dwa lub trzy grona winogron – zagotowują je z otrębami i całość wykorzystują do fermentacji ciasta.

Tymianek i rozmaryn w chlebie…

We francuskiej Prowansji bardzo ciekawie wykorzystuje się obfitość tymianu i rozmarynu. Wysuszone rośliny wrzucano do pieców piekarskich, dzięki czemu chleb uzyskiwał bardzo przyjemny zapach.

A może chleb na dębowym liściu?

Z kolei na południu Polski pieczono niegdyś chleby na liściach dębu, aby bochenek nie pobrudził się od popiołu. Ludowe wierzenia głoszą zaś, że na wszystkich, którzy zjedzą taki chleb spłynie siła dębu…

Szukasz zdrowych przepisów?

 W książce Ułóż sobie zdrowie znajdziesz 270 zbilansowanych receptur na zdrowe potrawy. Dzięki temu, że każda potrawa zawiera odpowiednią ilość substancji odżywczych możesz bez problemu zbudować jadłospis na 1600, 2000 albo 2400 kcal. Jak z klocków!

 Sprawdź Ułóż sobie zdrowie

Owoce derenia

Domowe kosmetyki z owoców

Najlepsze dla zdrowia są naturalne kosmetyki wytwarzane z możliwie świeżych surowców Nie zawierają substancji konserwujących ani żadnych sztucznych dodatków. Zazwyczaj

Czytaj więcej »