Powidełko uspokajające. Przepis z książki Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty

Powidełko (electuarium) to półpłynny lek naturalny, który powstaje wskutek zmieszania jednego bądź kilku składników roślinnych z cukrem albo miodem. Powidełka wytwarza się albo na zimno albo na gorąco. Ta postać leku była niezwykle popularna do połowy XX wieku, a szczególnie często stosowano ją w pediatrii. Stosowane w procesie wytwarzania powidełek miód, cukier a także dodatki owocowe, ułatwiały zamaskowanie nieprzyjemnego smaku i zapachu większości substancji leczniczych. Jak samodzielnie przyrządzić powidełko uspokajające? Prezentujemy recepturę opracowaną przez dr farmacji, Marka Ellnaina. Przepis pochodzi z książki Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty.
Składniki:
1 kg świeżych malin
1 kg dużych truskawek
duży pęczeka ziela melisy
0,5 kg cukru.
Wykonanie:
Owoce myjemy i dokładnie przebieramy, następnie kroimy na małe kawałki i umieszczamy w metalowym naczyniu do robienia powideł (może być głęboka, stalowa patelnia z pokrywką).
Całość smażymy na niewielkim ogniu, tak długo aż z masy owocowej powstanie półpłynna papka. Teraz dodać należy cukier i ponownie smażyć masę owocową, dbając jednak aby zachowana została jej konsystencja. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy nieco wody.
Ostatni etap to dodatek liści melisy. Należy je najpierw umyć oraz drobno pokroić, a następnie dodać do powidełka i smażyć jeszcze przez ok 3-4 minuty.
Powidełko powinno mieć półpłynną konsystencję i przyjemny, owocowo-ziołowy zapach. Kiedy jest już gotowe, przekładamy je do czystych, najlepiej wcześniej wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeśli chcemy przechowywać je przez dłuższy czas, konieczne jest zagotowanie (czyli pasteryzacja) napełnionych słoików. Słoiczki przechowujemy w lodówce albo chłodnym i ciemnym miejscu.
Na zdjęciu: Łączenie melisy lekarskiej z powidłami śliwkowymi
Domowe powidełko uspokajające. Jak stosować?
Gotowe powidełko uspokajające podawać można nawet małym dzieciom (od 3. roku życia). W trudnościach w zasypianiu podajemy 1-2 łyżeczki pół godziny przed snem, w niepokoju i stanach pobudzenia stosować należy 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Powidełko jest chętnie przyjmowane przez dzieci z uwagi na swój przyjemny, owocowy smak. Ilość dodawanych liści melisy można uzależnić od własnych preferencji smakowych (im więcej ich dodamy, tym bardziej ziołowy i „trawiasty” smak naszego powidełka).
Aby uatrakcyjnić konsystencję i zamaskować obecność liści melisy (zabieg istotny gdy powidełko przygotowujemy dla małych dzieci), można utrzeć je dokładnie w moździerzu przed dodaniem do masy owocowej. Bazą do wykonania powyższego przepisu mogą być również powidła śliwkowe.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie w książce Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty autorstwa Marka Ellnaina.
Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty to 35 wyjątkowych, przetestowanych receptur na domowe leki. Zrobisz je w domu i zajmie to Ci to mniej więcej tyle czasu ile w przypadku robienia… ciasta. Marek Ellnain – doktor farmacji na co dzień pracujący w aptece – zaadaptował je do czasów współczesnych, a także uzupełnił o praktyczne wskazówki i zdjęcia. W pracy nad książką pomogła mu żona, Roksana – matematyczka z kulinarną pasja.
Do wykonania przepisów wystarczy standardowo wyposażona kuchnia. Większość surowców mamy we własnej spiżarni, albo możemy kupić w dobrych sklepach zielarsko-medycznych. Nie potrzeba też specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy przepis opisywany w tej książce został wykonany, wypróbowany i… zastosowany, mamy więc pewność, że przy odrobinie zacięcia i dobrej woli po prostu nie może się nie udać. W książce znajdziesz przepisy na
- morselki,
- pastylki,
- marcypany,
- konfekty,
- powidełka,
- miody lecznicze,
- syropy,
- wina lecznicze
- nalewki.
Sprawdź: Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty