Wyrób konserw w słoikach i puszkach - książka dostępna - Wydawnictwo GAJ

Wyrób konserw w słoikach i puszkach – książka dostępna

Wyrób konserw w słoikach i puszkach to wyjątkowa na polskim rynku pozycja. Krzysztof Leśniewski w jednym miejscu zebrał 160 (nierzadko zaskakujących) przepisów na konserwy. To do Was należy wybór, czy będziecie przechowywać je w puszkach czy słoikach. Receptury dopasowane są do obu form konserwacji żywności.

Dlaczego warto przetwarzać żywność?

Jeżeli przetwarzamy produkt samodzielnie, możemy kupować żywność sezonowo wtedy, gdy ceny są najkorzystniejsze. Podobnie w przypadku różnego rodzaju promocji, np. na mięsa. Gdy działamy samodzielnie, kontrolujemy jakość składników, a także stosowane dodatki. Poza tym własne konserwy sprawiają, że jesteśmy bezpieczni i niezależni na wypadek nieprzewidzianych wydarzeń. Większe ilości konserw możemy przechowywać w spiżarni czy piwnicy. Konserwy możemy zabrać na wycieczkę, wakacyjny wyjazd. Często takie przetwory zabierają ze sobą kierowcy. To także podstawowy ekwipunek preppersa.

przekonuje Krzysztof Leśniewski w rozmowie z Biokurierem. Wywiad przeczytacie także w drukowanej wersji czasopisma lub posłuchacie na Spotify

Co ważne, aby zostać domowym przetwórcą nie trzeba mieć niesamowicie wyposażonej kuchni. Przydzadzą nam się podstawowe narzędzia. Poważniejszym zakupem, dla tych którzy myślą o przechowywaniu żywności w puszkach, będzie zamykarka, której koszt to ok. 800-850 zł.

Jakie przepisy znajdziecie  w książce Wyrób konserw w słoikach i puszkach?

Są to między innymi:

  • gulasz angielski,
  • kaczkę pieczoną w weku,
  • karkówkę BBQ,
  • klopsy w smalcu,
  • groszek konserwowy,
  • mieszanki warzywne,
  • klopsiki rybne,
  • pulpety z karpia,
  • krewetki, kaszankę wojskową,
  • tuszonkę, mielonkę marynarską,
  • pastę wędzoną

i wiele, wiele innych.

W naszym sklepie możecie kupić książkę Wyrób konserw w słoikach i puszkach, ale także naklejki na słoiki lub puszki. Polecamy również poprzednie książki Krzysztofa Leśniewskiego: Tradycyjną spiżarnię oraz Kuchnię Pałucką.

 

Scroll to Top
Polityka Prywatności
(c) 1993-2021 Wydawnictwo Gaj   |   wykonanie: BioBRND.pl