Wyrób konserw w słoikach i puszkach – książka dostępna
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to wyjątkowa na polskim rynku pozycja. Krzysztof Leśniewski w jednym miejscu zebrał 160 (nierzadko zaskakujących) przepisów na konserwy. To do Was należy wybór, czy będziecie przechowywać je w puszkach czy słoikach. Receptury dopasowane są do obu form konserwacji żywności.
Dlaczego warto przetwarzać żywność?
Jeżeli przetwarzamy produkt samodzielnie, możemy kupować żywność sezonowo wtedy, gdy ceny są najkorzystniejsze. Podobnie w przypadku różnego rodzaju promocji, np. na mięsa. Gdy działamy samodzielnie, kontrolujemy jakość składników, a także stosowane dodatki. Poza tym własne konserwy sprawiają, że jesteśmy bezpieczni i niezależni na wypadek nieprzewidzianych wydarzeń. Większe ilości konserw możemy przechowywać w spiżarni czy piwnicy. Konserwy możemy zabrać na wycieczkę, wakacyjny wyjazd. Często takie przetwory zabierają ze sobą kierowcy. To także podstawowy ekwipunek preppersa.
przekonuje Krzysztof Leśniewski w rozmowie z Biokurierem. Wywiad przeczytacie także w drukowanej wersji czasopisma lub posłuchacie na Spotify
Co ważne, aby zostać domowym przetwórcą nie trzeba mieć niesamowicie wyposażonej kuchni. Przydzadzą nam się podstawowe narzędzia. Poważniejszym zakupem, dla tych którzy myślą o przechowywaniu żywności w puszkach, będzie zamykarka, której koszt to ok. 800-850 zł.
Jakie przepisy znajdziecie w książce Wyrób konserw w słoikach i puszkach?
Są to między innymi:
- gulasz angielski,
- kaczkę pieczoną w weku,
- karkówkę BBQ,
- klopsy w smalcu,
- groszek konserwowy,
- mieszanki warzywne,
- klopsiki rybne,
- pulpety z karpia,
- konserwę tyrolską
- krewetki, kaszankę wojskową,
- tuszonkę, mielonkę marynarską,
- pastę wędzoną
i wiele, wiele innych.
W naszym sklepie możecie kupić książkę Wyrób konserw w słoikach i puszkach, ale także naklejki na słoiki lub puszki. Polecamy również poprzednie książki Krzysztofa Leśniewskiego: Tradycyjną spiżarnię oraz Kuchnię Pałucką.