Blog

Wężymord (skorzonera). Uprawa i pielęgnacja w Twoim ogrodzie

Wężymord (skorzonera) to warzywo, które na długi czas popadło w zapomnienie, ale w ostatnich latach odkrywane jest na nowo. Najsmaczniejszą częścią tej rośliny są korzenie, które mają co najmniej kilka świetnych zastosowań kulinarnych.

Podobno smakiem wężymordu zachwycał się Ludwik XIV, król Francji. Francuzi jadają skorzonerę z różnymi sosami, np. vinegret, beszamelowym, pietruszkowym. Można ją też dodać do różnego rodzaju sałatek.

Dziś każdy z nas ma szansę sprawdzić jej smak. Nasiona są dość łatwo dostępne, nie brakuje również wskazówek dotyczących uprawy. Tutaj z pomocą przyjdzie na pewno niezawodna Anna Toott z książką Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie. Znajdziecie tam wszystkie informacje dotyczące:

  • doboru miejsca,
  • uprawy,
  • nawożenia,
  • wykorzystania w kulinariach.

Oprócz skorzonery w książce opisane zostały także 52 inne odmiany rzadkich i zapomnianych (a wartych odkrycia) roślin.

Jakie stanowisko lubi skorzonera?

– gleba gliniasto – piaszczysta lub torfowa

– dobre nasłonecznienie

– dość duża wilgotność

Skorzonerę można uprawiać też w pojemnikach. Anna Toott przygotowała szczegółowe instrukcje.

Na zdjęciach bulwy skorzonery.

Wady skorzonery?

Znamy przynajmniej jedną. Po nacięciu korzenie wydzielają biały lateks. Podczas zasychania może on pobrudzić dłonie, czy obrus. Aby uniknąć tego typu problemów, Anna Toott proponuje, aby obierać warzywo po wstępnym przygotowaniu lub przygotowywać potrawy w rękawiczkach.