Konserwa z dzika w puszce lub słoiku [przepis]

Konserwa z dzika to produkt, który można samodzielnie wykonać w domu. Pozwala cieszyć się z wyjątkowego, wyrazistego aromatu, smaku i zapachu.
Te walory smakowe konserwa z dzika zawdzięcza jakościowemu mięsu. Dzikie zwierzęta żywią się naturalnymi pokarmami, takimi jak żołędzie, jagody i rośliny leśne. Wpływa to na unikalny smak mięsa. W stosunku do zwierząt hodowlanych, dziczyznę wyróżnia także niska zawartość tłuszczu. Poniżej prezentujemy przepis, który pochodzi z książki Krzysztofa Leśniewskiego „Wyrób konserw w słoikach i puszkach – część 2. Dziczyzna i 170 nowych przepisów”.
Przepis na konserwę z dzika
Składniki:
- 1 kg chudego mięsa dzika – łopatka, szynka
- 1 kg tłustego mięsa dzika
- 250 g mięsa z golonki z dzika (bez ścięgien i żył)
- 100 g ugotowanych skórek wieprzowych lub żelatyny
- 2–3 g pieprzu / 1 kg mięsa
- 15 g soli / 1 kg farszu
- 2 łyżki żelatyny / 1 kg
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
Chude i tłuste mięso przepuszczamy przez szarpak. Dodajemy sól, przyprawy, skórki lub żelatynę. Mięso z golonki mielimy na sitku 3 mm i wyrabiamy z wodą, aż będzie się kleić do ręki. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą kleistą masę, którą wkładamy do słoików lub puszek. Zamykamy i poddajemy obróbce termicznej.
Tabela z czasami konserwacji kosnerw z uwzględnieniem różnych narzędzi i metod

Konserwa z dzika. Tabela z czasami konserwacji dla puszek i słoików
Przepisy na konserwę z dzika, ale także przepisy na kiełbasę w słoikach, konserwy rybne, pasztety, konserwę z dziczyzny znajdziecie w książkach Krzysztofa Leśniewskiego z serii „Wyrób konserw w słoikach i puszkach”. Obie części serii to ponad 300 przepisów na domowe konserwy wraz ze szczegółowymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania, temperatur i czasów konserwacji. Książki zbierają pozytywne recenzje na grupach dyskusyjnych oraz na Allegro.
Oto linki do naszego sklepu: