Jadalne rośliny ozdobne

Wszystkie opisane w tym wpisie rośliny ozdobne upiększą nasz ogród. Warto jednak wiedzieć, że można je wykorzystać również w kuchni. Korzystając z informacji zawartych w książce Anny Toott pt. „Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie” przedstawiamy Wam mały przegląd ozdobnych roślin jadalnych.
Dalia jadalna (Dahlia variabilis)
Dalie sprowadzono z Ameryki na Stary Kontynent jako warzywo korzeniowe i wówczas kwestia urody kwiatów była drugorzędna. Dziś te funkcje się odwróciły. Dalie rosną w niemal każdym europejskim ogródku ze względu na piękno kwiatów i sporadycznie bywają doceniane jako smaczny dodatek do obiadów, choć był taki moment w naszej powojennej historii, kiedy znów wiązano nadzieje z ich masową uprawą w zastępstwie ziemniaków, które wówczas opanował wirus – pisze Anna Toott w książce Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie
Co ciekawe w Meksyku jada się nie tylko bulwy dalii (te z powodzeniem mogą zastąpić nam od czasu do czasu ziemniaki), ale także młode liście oraz świeże kwiaty. Suszone, kolorowe płatki wykorzystywane są jako gorzkawa, korzenna przyprawa.
Korzenie jemy w każdej postaci: na surowo, smażone, gotowane, duszone, gorzkawe możemy suszyć i stosować jak atrakcyjną przyprawę. W Meksyku z soku oraz prażonych korzeni przygotowuje się napoje o kawowym posmaku, jada się młode liście i kwiaty. U większości odmian skórki na korzeniach są niesmaczne, więc obierajmy je.
Przykładowe potrawy z dalii (przepisy znajdziecie w książce): zupa guides z kwiatami dalii, ekwadorskie cukierki z dalii, napój z dalii.
Więcej na ten temat: Czy dalia jest jadalna?
Dalia merckii (Dahlia merckii)
To wspaniała roślina, która jest jednocześnie i warzywem, i może pełnić funkcję okrywową w ogrodzie. Ma ciemnozielone liście oraz pojedyncze białe, różowo-fioletowe kwiaty pojawiające się wczesną jesienią. Jej korzenie spichrzowe są soczyste, chrupiące, lekko słodkie. To ważne, gdyż w przypadku innych gatunków dalii i ich odmian możemy spodziewać się przykrych niespodzianek, czyli gorzkiego smaku, szczególnie w najnowszych odmianach europejskich. Obierajmy korzenie ze skórki, ponieważ jest cierpka, np. wykorzystywano ją do produkcji namiastki kawy.
Nasturcja bulwiasta (Tropaeolum tuberosum)
W swojej ojczyźnie – Andach – nastrucja bulwiasta należy do podstawowych warzyw. Tam z jednej sadzonki można uzyskać nawet 10 kg bulwek. U nas zebranie takich plonów jest niemożliwe, a powodem są m.in. nasze niemal tropikalne lata. Nasturcja kocha chłód i deszcz. Jest jeszcze jeden problem: bulwki wytwarzane są późno, dopiero po wrześniowej równonocy.
Jeśli ktoś lubi pikantne rzodkiewki, kapustę, to z pewnością pokocha i surowe bulwki. Ów ostry smak nadają izotiocyjaniany. Gotowanie, zamrażanie powoduje rozkład tych związków i smak tego specjału łagodnieje, a nawet – w zależności od odmiany – bulwki stają się wtedy słodkawe.
Mąka z ususzonych bulwek w każdym produkcie znakomicie zastępuje mąkę
ziemniaczaną, m.in. ze względu na lepkość i temperaturę rozkładu skrobi, jest
Lotos orzechodajny (Nelumbo nucifera)
Warto wiedzieć, że lotos to warzywo, którego konsumpcja np. w Japonii, Chinach stanowi 1% ogółu spożywanych warzyw. Jak wykorzystać bulwki lotosu zamiast ziemniaków? Plasterki lekko obgotowujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Podajemy oprószone suszoną cebulą. Więcej przepisów w książce Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie.

Dalia merckii
Paciorecznik (Canna discolor, Canna indica)
Egzotyczna achira to nic innego jak kanna jadalna, znana nam doskonale jako
roślina ozdobna, która być może już rośnie w naszym ogrodzie lub na parapecie.
Jej kłącza oraz młode liście były podstawowym pokarmem w Andach. W książce znajdziecie przepis na kolumbijskie krakersy z paciorecznika.
Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie to 216 stron i 53 rośliny, które są w Polsce mało znane i rzadko uprawiane, a zasługujące na uwagę ogrodników i… smakoszy.