Czy dalia jest jadalna?

Dalia (Dahlia variabilis) to popularna w polskich ogrodach roślina ozdobna. Okazuje się, że może mieć także zastosowania kulinarne. Zapraszamy do lektury!
Historia dalii w Europie. W skrócie…
Dalie sprowadzono z Ameryki na Stary Kontynent jako warzywo korzeniowe. W tych czasach kwestia urody kwiatów była drugorzędna. Dziś te funkcje się odwróciły.
Dalie rosną w niemal każdym europejskim ogródku ze względu na piękno kwiatów. Sporadycznie bywają doceniane jako smaczny dodatek do obiadów, choć był taki moment w naszej powojennej historii, kiedy znów wiązano nadzieje z ich masową uprawą w zastępstwie ziemniaków, które wówczas opanował wirus – czytamy w książce Anny Toott pt. Rzadkie, zapomniane egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie.
Nikłe zainteresowanie kulinarnymi walorami korzeni spichrzowych dalii w Europie sprawiło, iż nasi ogrodnicy zajmujący się tworzeniem nowych odmian pracują nad jeszcze atrakcyjniejszymi kwiatami. Odbywa się to kosztem selekcji smaków korzeni spichrzowych. To jest główna przyczyna, dla której nie można z czystym sumieniem polecić konkretnych odmian do konsumpcji.
Meksykański przysmak
Tymczasem w Meksyku chętnie jadane są młode liście oraz świeże kwiaty. Suszone, kolorowe płatki wykorzystywane są jako gorzkawa, korzenna przyprawa.

Smakowite jadalne bulwy dalii
Jak jeść korzenie dalii?
Korzenie jemy w każdej postaci:
- na surowo,
- smażone,
- gotowane,
- duszone,
- gorzkawe
- możemy suszyć i stosować jak atrakcyjną przyprawę
– doradza Anna Toott. W Meksyku z soku oraz prażonych korzeni przygotowuje się napoje o kawowym posmaku, jada się młode liście i kwiaty. U większości odmian skórki na korzeniach są niesmaczne, więc obierajmy je.
Czy dalia jest jadalna? Przykładowe potrawy z korzeniami dalii
- ZUPA GUIDES Z KWIATAMI DALII
- EKWADORSKIE CUKIERKI Z DALII
- NAPÓJ Z DALII
Szczegółowe przepisy znajdziecie w książce Rzadkie, zapomniane egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie.

Książka Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie zawiera mnóstwo wskazówek dotyczących uprawy i wykorzystania kulinarnego roślin. Często zaskakujących!
Jak zastąpić ziemniaki dalią?
Korzenie spichrzowe dalii gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – tak jak w przypadku ziemniaków. Podajemy je z oryginalnymi dodatkami, np. podane na talerzu mocno przyprószone chili lub z posiekanymi, suszonymi na słońcu pomidorami i kozim serem.