Cebula – lek i antybiotyk na wrzody, czyraki i ropnie

W medycynie ludowej okłady z ugotowanej lub upieczonej cebuli były bardzo popularnym lekiem na czyraki, ropnie, owrzodzenia i trudno gojące się rany. Cebula to podręczny lek i antybiotyk. Warto z niego korzystać, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy cebula jest najbogatsza w dobroczynne składniki.
Cebula na okłady na wrzody, czyraki i rany
Ugotować kilka cebul do miękkości. Zdusić je na placek i rozłożyć na kilkakrotnie złożonej gazie.
Ułożyć taką porcję cebul by była ona większa od chorego miejsca. Następnie okład przyłożyć do ciała i obwiązać. Okład pozostawia się dosyć długo, nawet kilka godzin. Potem zmienia się go ponownie aż do osiągnięcia oczekiwanego rezultatu m.in. pęknięcia ropnia.
Okłady z gotowane cebuli przyspieszają również gojenie się czyraków oraz ropni.
Pieczona cebula jest również traktowana jako środek odkażający, kojący i gojący przy wrzodach i ropniach, również trudno gojących się ranach i to również wtedy gdy nieskuteczne okazują się wszystkie inne specyfiki.
Chociaż cebula zazwyczaj stanowi kulinarne tło dla najróżniejszych potraw, trudno nie przyznać, że często decyduje o ich smaku i aromacie.
Więcej naturalnych sposobów na wykorzystanie ziół i warzyw w książce Metoda na zdrowie.