Blog

Odświeżamy wegetariańskie przepisy J.K. Lasoty. Kuchnia jarska powraca

Już wkrótce ukaże się reedycja książki “Kuchnia jarska” Jana Kazimierza Lasoty, gastronoma z legendarnej kliniki dr Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie.  Kuchnia Jarska  to wydany w 1909 roku zbiór przepisów na potrawy kuchni roślinnej, wegetariańskiej (z małymi wyjątkami – w niektórych recepturach autor dopuścił wykorzystanie raków i ryb).

Reedycja zawierać będzie wszystkie przepisy zawarte w oryginale. Uzupełniliśmy ją o nową szatę graficzną oraz słowniczek wyjaśniający trudniejsze pojęcia. Aby ułatwić korzystanie z przepisów pogrubione zostały także składniki potraw.

 

– Moja wersja to w zasadzie wehikuł czasu – okienko, przez które możemy zajrzeć i poobserwować rzeczywistość sprzed ponad stu lat, która, ku zaskoczeniu, okazuje się wyjątkowo znajoma. Ta książka to swego rodzaju most, nić, którą starałam się połączyć te dwa wymiary czasowe, próbując wywołać u czytelnika tę samą miksturę emocji, która spotkała mnie, gdy natknęłam się po raz pierwszy na wczesno XX-wieczny zbiór. Studiowaniu przepisów towarzyszyła mi unikalna mieszanka odczuć: z jednej strony była to fascynacja rzeczywistością naszych pradziadków, obcą i tak mi odległą, że aż zabawną; z drugiej – poczucie swojskości, zrozumienia, zupełnie jak bycie w domu. Zadziwiające jest to, jak znajome okazuje się wszystko, co znajdu­je się w Kuchni Jarskiej Czarnoty! Na jednej stronie zobaczymy w użyciu składniki powszechnie używane, jak kartofle i ser, by zaraz natknąć się na produkty egzotyczne nawet w 2021 roku (melony! soja!). Słownictwo, którego nikt nie słyszał w użyciu od dziesiątek lat, potrzebujące własnego słownika, opisuje potrawy z naszego dzieciństwa, jak naleśniki z serem czy gołąbki z kapusty – pisze twórczyni koncepcji graficznej reedycji, Aleksandra Sadownik.

Sprawdź książkę w przedsprzedaży: Kuchnia jarska

Format: A5 (poziomo) Liczba stron: 320  Oprawa: twarda nr ISBN: 978-83-63537-83-8