Wegańska Kuchnia Polska w Pytaniu na Śniadanie! Edyta Stępczyńska gościem programu

Edyta Stępczyńska, autorka Wegańskiej Kuchni Polskiej, będzie w najbliższy wtorek gościć w programie Pytanie na Śniadanie. Przygotuje dla widzów trzy potrawy, ale porozmawia także na temat nazewnictwa roślinnych (wegańskich) alternatyw dla mięsa.
Edyta przyrządzi dla widzów pulpety, schabowego sojowego oraz boczniaki a la skrzydełka.
Takimi potrawami raczy na co dzień subskrybentów cateringu Zakręcony wege obiad. Podobne receptury znajdziecie także w wydanej we współpracy z nami książce Wegańska Kuchnia Polska. Zadaniem tej publikacji było właśnie przybliżenie tradycyjnych polskich smaków w bezmięsnej wersji. Oprócz gotowania, Edyta porozmawia z prowadzącymi na temat regulacji związanych z nazewnictwem produktów roślinnych będących alternatywami dla produktów mięsnych. Czy nazwa roślinny burger powinna być zakazana? Dlaczego nie można stosować na etykiecie określenia masło orzechowe? To kontrowersyjne kwestie, które budzą duże emocje zarówno wśród producentów jak i konsumentów na całym świecie.
Rosół, kopytka, kotlety mielone, kotlet a la schabowy? Chcesz zrobić samodzielnie w roślinnej wersji? Dasz radę. Oglądaj we wtorek o 9.30 Pytanie na śniadanie (tvp2) oraz sięgnij po Wegańską Kuchnię Polską. Książka dostępna jest także w formie ebooka.
Na zachętę jeszcze kilka zdjęć Edyty Stępczyńskiej z książki Wegańska Kuchnia Polska.

Wegański roślinny schabowy

Roślinne wegańskie mielone
Serdecznie polecamy także wywiad z Edytą Stępczyńską na portalu Biokurier: Zamienniki mięsa w wegańskiej diecie