Domowe przetwory. Akcesoria, które warto mieć

Domowe przetwory – zanim rodzina, znajomi i my sami zaczniemy zachwycać się ich smakiem, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Oto praktyczna lista.
Jeżeli przygotowujemy domowe przetwory mamy pełną kontrolę nie tylko nad ich smakiem, ale także wykorzystywanymi składnikami i dodatkami. Domowe przetwórstwo wymaga jednak odrobiny przygotowań, zwłaszcza jeżeli chcemy w domu przygotowywać konserwy mięsne.
Co powinieneś mieć, zanim zaczniesz wytwarzać przetwory
Oto checklista przygotowana przez Krzysztofa Leśniewskiego, autora Tradycyjnej Spiżarni oraz Wyrobu Konserw w słoikach i puszkach.
- Maszynka do mielenia mięsa z tarczami o różnej wielkości oczek
- Blender
- Mieszałka lub duża miska
- Waga do ważenia mięsa
- Waga precyzyjna (do przypraw)
- Garnek do pasteryzacji, szybkowar, autoklaw (do wyboru)
- Słoiki lub puszki
- Noże, deski do krojenia
- Termometr igłowy
- Zamykarka do puszek (np. firmy Puszkopol)
- Naczynie z podziałką do odmierzania solanki
- Igła i strzykawka do zastrzyku
- Parowar do parowania ryb
- Frytkownica lub garnek z koszem do smażenia ryb
- Wędzarnia (beczka, wędzarnia bezpośrednia typu „kibelek” albo elektryczna) (np. firmy Borniak)
My oczywiście uzupełnimy tę listę o książki z przepisami i wskazówkami w zakresie przetwórstwa:
Seria: Wyrób konserw w słoikach i puszkach

Atlas nalewek
Nalewki z piwniczki farmaceuty

Domowe konserwy znakomicie sprawdzają się w podróży i na pikniku
4 powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory?
- Ograniczysz marnowanie żywności. Zakonserwować możesz produkty, które zostały po zbiorach, czy też np. po imprezie rodzinnej.
- Zaoszczędzisz czas. Zamknięte w słoikach potrawy mogą stać w spiżarni. Sięgniesz po nie, gdy zabraknie Ci czasu na gotowanie lub w domu zjawią się niespodziewani goście.
- Ugotujesz zdrowo. Domowe przetwory to alternatywa dla gotowych produktów. Kontrolujesz nie tylko skład, ale także sposób produkcji. To przekłada się na smak i właściwości odżywcze.
- Puszki (lub słoiki)( z domowym jedzeniem zabierzesz ze sobą w podróż.
Sprawdź przepis na konserwę tyrolską
Tych powodów z pewnością jest więcej. Jakie są Wasze?
P.S. Serdecznie polecamy wywiad z Krzysztofem Leśniewskim na portalu biokurier.pl: Konserwowanie żywności. Dlaczego warto?