Blog

Arbuz kiszony – przepis

Arbuz to popularny, orzeźwiający owoc. Co ciekawe, go również można ukisić.

Arbuz jest niskokaloryczny. Nie obfituje szczególnie w składniki odżywcze, ale znajdziemy w nim witaminę A,E witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Polecamy przepis z książki Tradycyjna Spiżarnia Krzysztofa Leśniewskiego.

Przepis na kiszony arbuz

Składniki:

  • arbuzy w całości lub kawałkach
  • 5 l wody
  • 375 g soli
  • 600 g cukru
  • czosnek
  • koper
  • gorczyca
  • papryka ostra
  • liście chrzanu

Sposób przygotowania:

Arbuzy nakłuwamy kilka razy wykałaczką w okolicy szypułki. Wkładamy je do beczki i zalewamy solanką, przyciskamy kratką i obciążamy na 3–4 tygodnie, w zależności od wielkości. Zalewy powinno być tyle, aby przykryły arbuzy. W ten sam sposób można ukisić melony.

Tradycyjna spiżarnia

W książce tradycyjna spiżarnia znajdziecie ponad 200 przepisów na domowe przetwory, w tym kiszonki, m.in.:

  • Kiszone płaty z ogórków
  • Kiszone buraki
  • Kiszone liście chrzanu
  • Kapusta kiszona w główkach
  • Jabłka kiszone
  • Grzyby kiszone
  • Czosnek kiszony
  • Cukinia kiszona

Książkę kupisz w naszym sklepie: Tradycyjna spiżarnia

Wnętrze książki Tradycyjna spiżarnia

Inne przepisy na kiszonki

Polecamy Wam także przepisy na kiszonki z naszego portalu biokurier.pl: