Arbuz kiszony – przepis

Arbuz to popularny, orzeźwiający owoc. Co ciekawe, go również można ukisić.
Arbuz jest niskokaloryczny. Nie obfituje szczególnie w składniki odżywcze, ale znajdziemy w nim witaminę A,E witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Polecamy przepis z książki Tradycyjna Spiżarnia Krzysztofa Leśniewskiego.
Przepis na kiszony arbuz
Składniki:
- arbuzy w całości lub kawałkach
- 5 l wody
- 375 g soli
- 600 g cukru
- czosnek
- koper
- gorczyca
- papryka ostra
- liście chrzanu
Sposób przygotowania:
Arbuzy nakłuwamy kilka razy wykałaczką w okolicy szypułki. Wkładamy je do beczki i zalewamy solanką, przyciskamy kratką i obciążamy na 3–4 tygodnie, w zależności od wielkości. Zalewy powinno być tyle, aby przykryły arbuzy. W ten sam sposób można ukisić melony.
Tradycyjna spiżarnia
W książce tradycyjna spiżarnia znajdziecie ponad 200 przepisów na domowe przetwory, w tym kiszonki, m.in.:
- Kiszone płaty z ogórków
- Kiszone buraki
- Kiszone liście chrzanu
- Kapusta kiszona w główkach
- Jabłka kiszone
- Grzyby kiszone
- Czosnek kiszony
- Cukinia kiszona
Książkę kupisz w naszym sklepie: Tradycyjna spiżarnia

Wnętrze książki Tradycyjna spiżarnia
Inne przepisy na kiszonki
Polecamy Wam także przepisy na kiszonki z naszego portalu biokurier.pl: