Konfekty, morselki, syropy. Nowa książka Roksany i Marka Ellnainów już dostępna w sprzedaży
Nie tabletki, nie pastylki, a właśnie konfekty, morselki, syropy stanowiły niegdyś remedium na wiele dolegliwości. Leczono nimi przeziębienie i niestrawność. Łagodzono kaszel i ból żołądka. I choć dziś w aptekach mamy całe mnóstwo różnego rodzaju leków i suplementów, to właśnie dawne preparaty ziołowe wracają do łask. Dlaczego warto się nimi zainteresować? Skąd czerpać receptury? I komu mogą pomóc?
Z pomocą przychodzi książka Konfekty, Morselki, Syropy i Inne Zdrowe Łakocie Z Serwantki Farmaceuty autorstwa Roksany i Marka Ellnain.
Czy do przygotowania domowych leków potrzeba dużo czasu i wyszukanych surowców?
Okazuje się, że niekoniecznie Nakład pracy porównywalny jest ze zrobieniem standardowego ciasta z owocami, koszt ogranicza się do zakupu podstawowych surowców ziołowych, a otrzymać możemy naprawdę skuteczne preparaty lecznicze, które mogą być pomocne w leczeniu wielu schorzeń. Do tego dochodzi satysfakcja z faktu, że działamy sami i coś nam wychodzi! – przekonuje Marek Ellnain w wywiadzie, który już wkrótce przeczytacie na stronach Biokuriera.
Konfekty, Morselki, Syropy i inne Zdrowe Łakocie Z Serwantki Farmaceuty to 35 wyjątkowych, przetestowanych receptur na domowe leki. Marek Ellnain – doktor farmacji na co dzień pracujący w aptece – zaadaptował je do czasów współczesnych, a także uzupełnił o praktyczne wskazówki i zdjęcia. W pracy nad książką pomogła mu żona, Roksana – matematyczka z kulinarną pasja.
W książce znajdziesz przepisy na
- morselki,
- pastylki,
- marcypany,
- konfekty,
- powidełka,
- miody lecznicze,
- syropy,
- wina lecznicze
[Sprawdź książkę w przedsprzedaży]